2011 AIA Institute Honor Awards

by bkrigbaum@solagroup.com







Washington,
D.C. –
The
American Institute of Architects (AIA)
has selected the 2011 recipients of the Institute Honor Awards, the
profession’s highest recognition of works that exemplify
excellence in
architecture, interior architecture and urban design. 
Selected from over 700
total submissions, 27 recipients located throughout the world will be
honored
at the AIA 2011 National Convention and Design Exposition in New
Orleans.

2011
Institute Honor
Awards for Architecture

The jury for the 2011 Institute Honor Awards for Architecture includes:
David
Miller, FAIA, (chair) The Miller Hull Partnership, LLP; Ashley Clark,
Assoc.
AIA, LandDesign Inc.; Curtis Fentress, FAIA, Fentress Architects; T.
Gunny
Harboe, FAIA, Harboe Architect, PC; David Neuman, FAIA, University of
Virginia;
Louis Pounders, FAIA,ANF Architects; Sarah Snodgrass, AIAS
Representative,
University of Nevada- Las Vegas; Allison Williams, FAIA, Perkins
& Will and
Jennifer Yoos, AIA, VJAA.

AT&T
Performing Arts Center Dee
and Charles Wyly Theatre; Dallas, Texas

Design
Architect:
REX|OMA, Associate Architect: Kendall/Heaton Associates

By positioning back-of-house and front-of-house facilities above and
beneath
the auditorium instead of encircling it, the 80,300-square-foot,
575-seat
“theater machine” extends the technologies of the
fly tower and stage into the
auditorium to provide an almost infinite variety of stage-audience
configurations;
liberates the performance hall’s perimeter to allow fantasy and reality
to mix
when and where desired; and allows for greater interaction between
artistic and
administrative staff, fostering new internal collaborations.

Barnard
College Diana Center; New York
City

WEISS/MANFREDI
Architecture/Landscape/Urbanism

The 98,000-square-foot multi-use building establishes an innovative
nexus for
artistic, social, and intellectual life at the college. The facility
brings
together spaces for art, architecture, theater, and art history, as
well as
faculty offices, a dining room, and a café.

Rethinking
the mixed-use building type, the Diana Center brings together the
college’s
previously dispersed programs and constituencies by setting up visual
juxtapositions that invite collaboration between disciplines.

Horizontal
Skyscraper / Vanke Center;
Shenzhen, China

Steven
Holl Architects

The building hovers above the landscape, freeing it for public use and
for a
unique scheme of ecosystem restoration.  By lifting the
building off the
ground, the project is both a building and a landscape, a delicate
intertwining
of sophisticated engineering and the natural environment.  The
landscape
scheme works to minimize run-off, erosion, and other types of
environmental
damage associated with development.  Additionally, the project
employs
some of the most forward-thinking sustainable design strategies.

New
Acropolis Museum; Athens, Greece

Bernard
Tschumi
Architects Associate Architect: Michael Photiadis

The base of the museum floats on pilotis over the existing
archeological
excavations, protecting the site with a network of columns.  A
glass ramp
overlooking the archeological excavations leads to the galleries in the
middle,
in the form of a spectacular double-height room supported by tall
columns.
 The top, made up of the rectangular Parthenon Gallery
arranged around an
indoor court, rotates to orient the Frieze exactly as it was on the
Parthenon
centuries ago.

North
Carolina Museum of Art; Raleigh,
North Carolina

Thomas
Phifer and
Partners

The museum is, in essence, a single 65,000-square-foot room, separated
by
partial height walls into galleries, none a discrete, fully enclosed
room.
 Overhead, hundreds of elliptical occuli bathe the interior in
even,
full-spectrum daylight, modulated to filter out damaging rays. In this
gently
luminous setting, the artwork takes on heightened vividness.
 Outside,
matte anodized aluminum panels that enclose the building continue the
discourse
with the landscape.  From oblique vantage points on the
exterior,
underlying strips of polished stainless steel capture unexpected and
scintillating
reflections.

One
Jackson Square; New York City

Kohn
Pedersen Fox
Associates, PC

This 35-unit luxury residential building, located in
Manhattan’s Greenwich
Village is home to the highest concentration of early architecture in
New York
City.  The building volume steps down from 11 stories to seven
stories,
from north to south, accommodating the zoning laws and mediating the
varied
scales of the surrounding neighborhood.  Undulating bands of
glass
identify individual floors, creating a ribbon-like series of
convexities and
concavities along the street wall.

The Ford
Assembly Building; Richmond,
California

Marcy Wong
Donn Logan
Architects

The project converted a crumbling historic icon into a model of urban
revitalization and sustainability.  Now, Albert
Kahn’s 1931 car factory
for Henry Ford houses an acre-sized public event venue,
restaurant/retail, and
tenants including SunPower and Mountain Hardwear.  
The
500,000-squre-foot waterfront building was awe-inspiring even as a
quake-ravaged, brick, steel and concrete ruin.  Hence, the
project design
objective to reflect our current century led to the integration of
modern
architectural elements for today’s diverse building program
while complementing
and enhancing the edifice’s powerful
forms.      

San
Francisco Museum of Modern Art
(SFMOMA) Rooftop Garden; San Francisco, California

Jensen
Architects /
Jensen & Macy Architects

The SFMOMA’s rooftop garden is an open-air gallery defined by
the intersection
of sculpture, space and light.  The entire back wall of the
museum’s top
floor is removed, allowing a seamless connection from gallery to
garden.
 A large panoramic window at this new opening offers an
elevated view to
the garden, presenting it like a landscape painting inside the gallery.
 A
glazed long-span bridge links the museum to a garden pavilion that in
turn
opens out to the garden through large sliding glass panels.

U.S. Land
Port of Entry; Warroad,
Minnesota

Julie Snow
Architects,
Inc.

U.S. Land Port of Entry supports the mission-driven demands of Customs
and
Border Protection (CBP), responsible for securing the
nation’s borders and
promoting legal trade and travel.  This 43,000-square-foot
facility is
composed of three separate enclosed areas linked together with a
continuous
canopy.  The main building houses the officer work area and
holding cells,
the secondary building houses the vehicular inspection garages,
laboratory
space and firing range, and the commercial building is used for
unloading and
inspecting commercial vehicles.

University
of Michigan Museum of Art;
Ann Arbor, Michigan

Allied
Works
Architecture

The recent expansion and renovation of the 1908 beaux-arts building
opens the
museum to the campus and regional community by lightening the building
envelope
and permitting greater public access to common areas.  The
addition is
organized as three gallery wings formed by concrete, limestone, steel
and glass
that radiate from a central atrium and define corresponding exterior
rooms.
 These new landscapes engage the site and become the spaces of
mediation
with the surrounding context.

2011
Institute Honor
Awards for Interior Architecture

The
jury for the 2011 Institute Honor Awards for Interior
Architecture includes: John Ronan, AIA, (chair), John Ronan Architects;
Jaime
Canaves, FAIA, Florida International University; Margaret Kittinger,
AIA, Beyer
Blinder Belle Architects; Bryan Lewis, The Capital Group Companies and
Brian
Malarkey, AIA, Kirksey.

The
Academy of Music; Philadelphia

KlingStubbins

The beaux arts style opera house owned by The Philadelphia Orchestra is
landmarked and historic, but history had not, in fact, treated its
ballroom
kindly. 151 years of continuous use had taken a heavy toll on the
details.  Meticulous research and design has restored the
original context
and spatial qualities to the room.  Windows and doors were
uncovered and
restored, grisaille painting of the trompe l’oeil patterning
reintroduced,
original crystal and bronze chandeliers faithfully reproduced all
towards
recreating the original sentiments of its opening day.

Alchemist;
Miami Beach

Rene
Gonzalez Architect

The project, a floating glass box inserted into the fifth floor of a
parking
structure and open to the Miami Beach sky, is calmly perched 60 feet in
the air
like a floating cloud.  Inside reflective materials capture
the colors and
energy of the surrounding environment and make the space a radiant
jewel that
can be seen from many vantage points throughout Miami Beach.

Armstrong
Oil and Gas; Denver Colorado

Lake|Flato
Architects

The adaptive re-use of a 1900’s machine shop celebrates the
spirit, craft and
materiality of its original program.  The transformed spaces
are organized
around a new landscaped courtyard created by stripping away the center
section
of the existing roof to bring in natural light and ventilation to the
interior
spaces.  A gated entry court on the street front acts as a
threshold to
the courtyard framed by two brick volumes containing the
building’s public
spaces on one side and office spaces on the other.

Conga
Room; Los Angeles, California

Belzberg
Architects

In an effort to meet the clients aesthetic desires for a ceiling that
reflected
the vibrancy and dynamism of the Latin culture, a pattern was developed
made of
diamonds from the rumba dance step.  The ceiling also boasts a
state of
the art LED lighting system, which required lighting analysis and
optimization,
using various building performance software. Patrons ascend the
staircase
wrapped around this glowing spectacle.  Its pattern morphs
into the pedals
and flowers, and responds to the varying conditions of program and
space.

FIDM San
Diego Campus; San Diego

Clive
Wilkinson
Architects

While efficiency required the grouping of the various program areas,
the
architect’s focus was on creating interaction between the
spaces.  A
looped circulation path encircles the floor plan; generous public areas
and
hallway lounge settings create opportunities for spontaneous
interaction.
 A color palette drawn from the areas native vegetation
appears throughout
the space, and a comprehensive graphic program connotes the function of
spaces
and leads users through the floor.

John E.
Jaqua Academic Center for
Student Athletes; Eugene, Oregon

ZGF
Architects LLP

The Jaqua Center explores the limits of transparency and connectivity
to
provide student-athletes a place to gather as a community focused on
study and
learning.  The building incorporates a range of learning
environments,
from small spaces for individual tutorials to a large 150-seat
auditorium.
 The challenge of creating a tranquil environment where
students feel
connected to natural landscape elements and daylight was heightened by
the
chosen location: a busy intersection between campus and the city of
Eugene, on
the site of a former parking lot at one of the major campus entrances.

Moving
Picture Company; Santa Monica,
California

Patrick
Tighe
Architecture

The forms and patterns developed are produced using studies of light.
 Light
is analyzed and modeled three dimensionally.  Frames from the
animation
are chosen and layered to organize spatial qualities and movement
throughout
the office environment.  Grading rooms, edit bays, conference
rooms, open
and closed offices, client areas, production spaces, entertaining
areas, tape
vaults, mechanical rooms, machine rooms, exterior terraces and support
spaces
make up the program of the facility.

The Power
House,
Restoration/Renovation; St. Louis

Cannon
Design

Built in 1928 and in disuse for almost three decades, the historic
structure
had confounded developers over the years who struggled with its tall
volume but
relatively small footprint.  Crisp, modern workspace is
juxtaposed against
rusted columns and glazed brick.  The new floors are held away
from the
north and east elevations, which contain dramatic Romanesque windows
facing out
to the city.  The windows afford a significant amount of
daylight and
views to the surrounding neighborhood.

Registrar
Recorder County Clerk
Elections Operations Center; Santa Fe Springs, California

Lehrer
Architects

The design work is to transform the huge, drab new warehouse into a
place of
delight. Given its scale, economy and impact were critical.
 Color was
used strategically—with paint and megabanner technology–in
space, on select
vertical (walls and banners) and horizontal (floors) surfaces, using
paint and
fabric. Bright colors and imagery energize the entire warehouse and
increase
productivity.

Vancouver
Convention Centre West;
Vancouver, British Columbia

Design
Architect: LMN
Architects, Prime Architects: DA/MCM

As the world’s first LEED Platinum convention center, this project is
designed
to bring together the complex ecology, vibrant local culture and urban
environment, embellishing their inter-relationships through
architectural form
and materiality.  The design knits the convention center
experience into
the urban fabric of the downtown core, using the building to frame
public open
space and extend the city’s pedestrian activity to the
waterfront.

Washington
Square Park Dental; San
Francisco

Montalba
Architects,
Inc.

Spatial layout and design decisions were made with the intent of
maximizing and
filtering natural light through the operatories, an element too often
overlooked in dental offices.  The long, interior entry ramp
is framed by
a linear garden which serves as a calming visual counterpoint to the
more
industrial materials of steel and acrylic.  Throughout the
space,
unexpected views, sculpted with material properties and light,
continually
shift patients’ perceptions of what is public and what is
private.

 

2011
Institute Honor Award for Regional and Urban Design

The
jury for the 2011 Institute Honor Awards for Regional and Urban Design
includes: Daniel Williams, FAIA, (chair), Daniel Williams Architect;
C.R.
George Dove, FAIA,WDG Architecture, PLLC; Vivien Li, Boston Harbor
Association;
Claire Weisz, AIA, Weisz + Yoes Architecture and Bernard Zyscovich,
FAIA,
Zyscovich, Inc.

Beijing
CBD East Expansion; Beijing,
China

Skidmore,
Owings &
Merrill LLP

Located in the heart of Beijing, the Central Business District (CBD)
has
emerged over the past decade as China’s primary global business address
and is
now poised for an eastward expansion that will almost double its
size. 
Winner of an invited international design competition, the CBD Eastern
Expansion Plan defines opportunities for the growth of commerce,
industry,
culture and the arts by establishing a flexible framework for growth
and an
environmentally sustainable approach to 21st Century city design.

Chicago
Central Area DeCarbonization
Plan; Chicago

Adrian
Smith + Gordon
Gill Architecture

The project team developed a database (energy use, size, age, use, and
estimated carbon footprint) of more than 550 buildings.  The
team used
that database, tied to a 3-D model, to develop the DeCarbonization
Plan, which
interweaves energy engineering, architecture and urban design. In the
DeCarbonization Plan’s synergistic approach, eight key strategies work
together
with a parametric model.

Community
| City:  Between
Building and Landscape.
Affordable
Sustainable Infill for
Smoketown
;
Louisville, Kentucky

Marilys R.
Nepomechie,
FAIA;
Marilys
R. Nepomechie Architect
+ Florida
International University
and Marta Canavés, ASLA, IIDA; Marta Canavés
Design  + Florida
International University

This project remediates existing brownfields and re-activates a
long-neglected
connection among an African American residential neighborhood, an
historic
Olmsted park, and the Ohio Riverfront.  By introducing a range
of housing
typologies, social service spaces, and new collective green spaces, it
fills
gaps in an existing 19th century neighborhood fabric, increasing
density while
sensitively reinforcing its historic urban structure.  The
project
re-activates long-neglected interstitial neighborhood spaces to produce
a newly
robust public realm.

Gowanus
Canal Sponge Park™; New York
City

dlandstudio
llc

The Gowanus Canal Sponge Park™ is a public open space system
that slows,
absorbs and filters surface water runoff with the goal of remediating
contaminated water, activating the private canal waterfront, and
revitalizing
the neighborhood.  The total proposed area for the Gowanus
Canal Sponge
Park™ system is 11.4 acres: 7.9 acres of esplanade and
recreational open
spaces, and 3.5 acres of remediation wetland basins.  The most
unique feature
of the park is its character as a working landscape: its ability to
improve the
environment of the canal over time while simultaneously supporting
public
engagement with the canal ecosystem.

Low Impact
Development: a design
manual for urban areas

University
of Arkansas
Community Design Center

The 230-page publication, “Low Impact Development: a design
manual for urban
areas” is designed for use by those involved in urban
development, from
homeowners, to institutions, developers, designers, cities, and
regional
authorities.  Low Impact Development (LID) is an
ecologically-based
stormwater management approach favoring soft engineering to manage
rainfall on
site through a vegetated treatment network.  The objective is
to sustain a
site’s pre-development hydrological regime by using
techniques that infiltrate,
filter, store, and evaporate stormwater runoff close to its source.

Townscaping
an Automobile-Oriented
Fabric; Farmington, Arkansas

University
of Arkansas
Community Design Center

Once a vibrant farming community, central to one of the
nation’s largest
strawberry and apple-producing regions in the early 1900s, Farmington
is now a
bedroom community. Unlike the totalizing pattern of a master plan,
townscaping
employs a serial organization of nodes to create a walkable urban
environment
within an automobile-oriented fabric.  The townscape plan for
Farmington
integrates multiple placemaking strategies in: 1) context-sensitive
highway
design, 2) public art planning, and 3) agricultural urbanism.
Placemaking in
the townscape vocabulary offers a strategic pedestrianization of
automobile-oriented patterns without denying the automobile’s
fundamental role
in servicing contemporary development.


Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More