2017 Master Design Awards: Whole House More Than $700K

The 39th annual Master Design Awards highlight innovative design solutions that helped to produce exceptional remodeling projects.

authors Kyle Clapham Kacey Larsen | September 20, 2017

GOLD & Judges’ Vision

Feldman Architecture
San Francisco
feldmanarch.com

Project name: Fitty Wun
Project location: San Francisco
Square footage before: 2,542
Square footage after: 4,188

Feldman Architecture San Francisco

Photos: Joe Fletcher

 

The clients desired a home focused on large, light-filled central spaces where their three boys and family friends would enjoy spending time today and 10 years from now. The front façade invokes a traditional townhouse but hints at a modern interior through scale and the choice of materials. A great room integrates the kitchen, dining room and living room on the main floor.

Feldman Architecture San Francisco Interior

The kitchen opens upward to the ceiling and brings light down from two stories above, and the living room flows out onto a deck and into the backyard. A metal-screened stair leads from the street-level entrance to the upper floors, where a catwalk connects the bedrooms and circles the atrium. A diagonal staircase above the atrium extends to a “floating” office pod and roof deck.


GOLD

Laughlin Homes & Restoration
Fredericksburg, Texas
hillcountrybuilder.com

Project name: Crow Fair Ranch
Project location: Fredericksburg, Texas
Square footage before: 1,000
Square footage after: 4,882
Project cost: $2.4 million

Laughlin Homes & Restoration

Photos: Blake Mistich

 

The house presented a hodgepodge of interior and exterior spaces, building materials and design styles that reflected previous owners and remodels. A new foyer softens the entry, and removing walls inside the home created open areas filled with natural light. Simple and consistent finishes, such as sustainable clay plaster, provide an understated backdrop for the extensive art collection.

Laughlin Homes & Restoration Interior House

In fact, the reconstruction highlights more than 60 pieces of museum-quality art, and gallery rails embedded in the drywall facilitate the swapping out of paintings as the collection evolves. White-washed antique barn wood ceilings add texture and depth, and wide-plank hand-scraped hickory floors help warm the interior. An outdoor kitchen allows for alfresco dining by a stone fireplace.

 antique barn wood ceilings


SILVER

Rusk Renovations
New York
ruskrenovations.com

Architect/Designer
Haute Architecture dpc
New York
haute-architecture.com

Project name: Viking House
Project location: New York
Project cost: $6 million

Rusk Renovations Viking House

Haute Architecture dpc

Photos: Susan Fisher Plotner

 

The goals of a townhouse renovation in Greenwich Village included a cutting-edge design and addressing the lack of light in the interior spaces. The project scope included a new double height media room, new rear façade, bath suite, two additional bedrooms, kitchen, and rooftop and rear gardens. While the exterior maintained traditional townhouse detailing, the interior was to be completely contemporary. As the project was in its first phase of construction, Hurricane Sandy hit and flooded the space; the townhouse was gutted, and construction took another eight months.

Rusk Renovations Viking House Interior

By treating each floor as a single loft space with a central mechanical core—featuring bathrooms, mechanical spaces and elevator—rising through a central core, the house achieves a calm, natural lit charm. Light gray tones of polished concrete and ghostly white Venetian plastered walls provide a backdrop for garden views out of the double-height bronze. Bringing light into the space is achieved, even into the basement family room with double-hung windows in the kitchen and dining floor.

 

 

 


BRONZE

Melton Design Build
Boulder, Colo.
meltondesignbuild.com

Project name: Santa Ana Ranch
Project location: Boulder, Colo.
Square footage before: 3,225
Square footage after: 4,164
Project cost: $1.07 million

Melton Design Build Santa Ana Ranch

Photos: Mark Quentin/StudioQphoto.com

 

A ranch home built in 1975 suffered from an outdated layout, so its owners wanted to establish an open design for the kitchen, living and dining areas. They also requested an adjacent office space to allow their family to be around each other but not feel crowded. The clients ultimately desired a contemporary look that blends with exterior elements and incorporates pops of color.

Santa Ana Ranch Interior

Only three exterior walls and the roofline remained after the house was gutted down to its studs so the interior spaces could be reimagined. The newfound layout and addition of large windows enable the family to embrace the outdoors. A predominantly white palette throughout the home provides a clean and bright backdrop to display artwork and integrate colors without being busy. | QR

Voice your opinion!

This site requires you to login or register to post a comment.