2018 Master Design Awards: Addition More Than $250,000

The 40th annual Qualified Remodeler Master Design Awards showcase creative solutions in the construction of extraordinary projects.

authors Kyle Clapham Patrick O'Toole | September 14, 2018

GOLD

Schachne Architects and Builders
Fort Lauderdale, Fla.
flbuilders.com


Project name:
Modern Home Addition
Project location: Davie, Fla.
Square footage before: 3,000
Square footage after: 6,300
Project cost: $950,000

 

Goals for the project included a mother-in-law suite, four-car garage (accessible from the suite as well as the house), family room, two additional bedrooms, full guest bath and a renovation of the pool with a covered pavilion. The design had to incorporate the in-law suite, four-car garage and a new entry with 90-degree wall angles despite the home sitting at a 45-degree angle to the street.

The curved design of the front garage and in-law suite provides a softer look, and the addition of corrugated perforated corten panels helps absorb the sun and minimize heat gain. Guests arriving at the house via the new circular driveway can enjoy the look and sound of a water wall-feature as they approach—with the mother-in-law suite to their left, and the main residence to their right.

Products

Doors: Arredo Italiano; PGT
Lighting: Juno
HVAC: Rheem
Roofing: TPO
Windows: PGT
Locksets/hardware: Minerva
Insulation: Icynene
Paint/stain: Sherwin-Williams
Pavers/patio: Artistic Pavers
Fire element: Paloform
Countertop: MSI
Sink: Kohler
Faucet: Hansgrohe
Tub: Kohler
Toilet: Kohler
Shower: Hansgrohe

Photos: Barry Grossman


SILVER

Timber Innovations LLC
Kimberly, Wis.
timberinnovations.com


Architect/designer:
studio | de le:u
Project name:
Four Season Room Addition
Project location: Green Bay, Wis.
Square footage before: 3,240
Square footage after: 3,640
Project cost: $318,747

 

The owners loved the location of their home, which was built on a beautiful, wooded cul-de-sac close to their workplace. They also enjoyed being outside, but Wisconsin winters made it tough for them to truly utilize the property. The solution was a four-seasons room addition with multi-slide doors, retractable floor-to-ceiling screens, heated floors and a new Rumford-style fireplace.

Because the room addition extends from the side of the home, about 10 feet above the ground, it presented an engineering challenge. The new full-height fireplace fully supports the cantilevered addition, which meant it had to be built in layers, starting with the base of CMUs. Once the main floor was completed and the roof structure was installed, the top of the chimney could be erected.

Products

Doors: Marvin
Windows: Marvin
Retractable screens: Phantom Screens
Insulation: DuPont Tyvek
Paint/stain: Sherwin-Williams
Decking: Northern Red Cedar
Lighting control: Lutron
Radiant heat flooring: Ditra
Flooring: Polladro Hardwood Floor

Photos: Jordan Driessen


BRONZE

Kohlmark Group
Burke, Va.
kohlmark.com


Contractor: 
NVS Kitchen & Bath
Project name:
Three Gables Farmhouse
Project location: Clifton, Va.
Square footage before: 4,055
Square footage after: 5,740

 

Sometimes an addition can achieve a multiplier effect. Such is the case with a room addition attached to one side of the rear of an historic farmhouse. Previously, the rear exterior consisted of a single gable façade. Then, many years ago, an addition with a second gable was added to the structure. When it came time to create more space, a third gable made sense as its signature massing for the new structure.

The impact is dramatic and at the same time one of understated grandeur—three consecutive colonial gables as a backdrop to an expansive farmyard and outdoor living space with pool. The addition looks as if it’s been there for a century, yet it includes massive bi-fold doors that open into the outdoors.

Construction challenges were exacerbated by the age of the original structure. Floors needed to be raised up in some spots to match the new spaces. They also needed to leveled after years of settling. Out front, an old breezeway that once connected the house to the garage was deftly converted to a front entry with a breathtaking axial view straight through the center of the house and into the backyard.

Products

Siding: James Hardie
Windows: Jeld-Wen
Cabinets: Dura Supreme
Hardscaping: Pennsylvania Bluestone

Photos: Greg Hadley

Voice your opinion!

This site requires you to login or register to post a comment.