2019 Master Design Awards: Addition More Than $250,000

The 41st annual Master Design Awards highlight creative solutions in the construction of extraordinary projects.

authors Kyle Clapham | September 16, 2019

GOLD

Hansen Hometech
Chanhassen, Minn.
hansenhometech.com


Designer:
TEA2 Architects
Cabinetry: Modern Design Cabinetry
Project name: Xtreme Craftsmanship
Project location: Excelsior, Minn.
Square footage before: 5,535
Square footage after: 5,829
Project cost: $486,382

 

In keeping with the home’s nautical theme, the client envisioned an executive office that would draw on his appreciation for historic lighthouses and classic Chris-Craft “woodies.” It needed to incorporate millwork that evokes fine boatbuilding and a reproduced Fresnel lens chandelier that could shine out onto the lake. A wraparound desk and open shelving presented the big challenge.

The screen porch provides a sheltered, bug-free alternative to the open porch and pergola-topped deck that flank the pool. The upper-level office is accessible through a private stairway from the kitchen and from the walk-through closet in the master bedroom. Horizontal lines visually match those of the main house despite many curved surfaces, enabling the addition to blend seamlessly.

Products installed

Flooring: Sashia Carpeting
Moulding/trim: Modern Design Cabinetry
Lighting: Lens Artworks Florida Classic Fresnel Lenses
Doors: Russ Savastrom
Windows: Loewen
Paint/stain: Cabot

Photos: Drew Gray Photography


SILVER

Besch Design, Ltd.
Chicago, Ill.
beschdesign.com


Builder:
TMP Development
Project name: Sauganash Ave. Residence
Project location: Chicago, Ill.
Square footage before: 4,711
Square footage after: 6,001
Project cost: $285,000

 

The addition was designed with vaulted ceilings that gave the space the volume that the owners had requested. A large fireplace was the focal point at the end of the addition, which was designed to be wide enough and tall enough that the 90-inch TV would blend in seamlessly, and it became the focal point of the room. Structural wood trusses were incorporated as a feature of the vaulted ceiling. The steel connections on the wood were painted black as accenting the structural integrity.

The exterior was completed with sourced stone out of Wisconsin that matched the existing stone. Gabled end dormers were incorporated and trimmed to match the existing dormers on the house and painted the same color, allowing the exterior components to blend seamlessly with the existing characteristics of the house. The owners were very happy with how the addition looked as if it had been part of the original construction, and the way the details blended so well with the existing details on the house.

Products installed

Windows: Marvin
Doors: Marvin
Roofing: Natural Slate Shingles
Brick/stone/stucco: Halquist Stone

Photos: Peter Nilson Photography


BRONZE

Landis Architects/Builders
Washington, D.C.
landisconstruction.com


Builder:
TMP Development
Project name:
Chevy Chase Addition and Whole-House
Project location: Washington, D.C.
Square footage before: 3,110
Square footage after: 8,750
Project cost: $1.5 million

 

The new street presentation is a dramatic departure from the previous home, as the older structure is completely hidden from street view. By mimicking the Cape Cod steep gable roof shape, the two structures were tied together visually. The exterior look is clean, modern, and fresh with a symmetrical façade, and the retaining walls allow lower living space at the basement level. Creating two separate garage spaces, each with two cars, allowed for a properly-balanced street façade.

The lower-level garage, accessed by the driveway area easement, allows for collector cars to be housed in a different location form the daily drivers. The newly created courtyard space is the key design element of the house and is immediately visible though the large folding glass walls as one enters the front door. The courtyard serves to unify old and new, but presents a unified style when in this courtyard.

The second-story area, which encloses the master suite, has a strategically placed balcony that overlooks the courtyard. The roof of this area was pushed down as low as possible, to maximize natural light for the courtyard, as well as for a future lap pool.

Photo: Courtesy Hines Real Estate Advisory


HONORABLE MENTION

Craftsmanship By John
Houston, Texas
craftsmanshipbyjohn.com


Project name:
Magnificent Two Story Addition
Project location: Houston, Texas
Square footage: 3,200
Project cost: $584,642

 

This addition was part of a whole house remodel of a two-story brick traditional 1937 home. The objective of the owners was to create a spacious master suite retreat and open up the home’s first floor space by adding great room for relaxing, dining and entertaining. The owners wanted to preserve many of the unique and original features while having a more functional space. They wanted the “wow” factor, a great room with double high ceilings, walls of windows and doors and a luxurious private master suite.

To facilitate this addition project an outdoor pool was removed. The project team carefully worked through the design because of the age of the home and the goal to have the addition blend seamlessly inside and out. This is evident with such features as the tray ceiling, antique style fixtures, tiled columns and a barrel ceiling in master bath and unique radius half-round staircase.

Products installed

Doors: Jeld-Wen
Countertops: Crema Emperador Marble 2CM square edge
Sink: White Kohler Ladana Undercounter Lav
Faucet: Newport 2450/56 Widespread Lavatory Faucet Flat Black
Toilet: TOTO Carlyle II One-Piece Elongated Bowl
Shower trim: Delta Cassidy Multichoice Valve Trim
Showerhead: Delta H2Okinetic In2ition 4-Setting Two-in-One Shower
Drain: Infinity Drain Tile Insert Frame
Master bath floor: 18” x 36” Traces Pearl Polished
Shower floor: 1”x 1” Traces Pearl Polished
Shower walls: 12×24 Traces Pearl Polished
Ceiling: 12×24 Traces Pearl Polished
Columns: 18 x 36 Traces Pearl Polished

Photos: Craftsmanship By John


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/forresid/public_html/qualifiedremodeler.com/wp-content/themes/remodeler/comments.php on line 35

Voice your opinion!

This site requires you to login or register to post a comment.

Voice your opinion! This site requires you to login or register to post a comment. No comments have been added yet. Want to start the conversation?