Qualified Remodeler

2019 Master Design Awards: Residential Interior Less Than $100,000

The 41st annual Master Design Awards highlight creative solutions in the construction of extraordinary projects.

authors Kyle Clapham 

GOLD

Hinman Construction
Ballston Spa, N.Y.
hinmanconstruction.com


Project name:
Entryway and Laundry Redo
Project location: Clifton Park, N.Y.
Square footage: 300
Project cost: $80,880

 

The homeowners sought to redesign the area between the garage and kitchen and make the space function better. Removing walls and reversing the swing of the garage entry created more central movement, and the bedroom was converted to a mudroom office with rollout storage shelves for shoes, boots, crafts, files and much more. A built-in pantry was added for tons of new storage.

Built-in cabinetry in the laundry room encloses the washer and dryer as well as a new sink in leathered granite. An open, custom-size corner cabinet, storage and seating adds some dynamic to the space, and the tile flooring helps bring form and function together with the colors and material choices. The floor flows into the pantry and the updated bath with the same leathered granite on the sink base.

Products installed

Cabinets: Greenfield Cabinetry
Mudroom/office countertops: Alder Wood, Color: Asphalt
Washer/dryer: Electrolux
Granite: Fantasy Brown Leathered Granite
Tile: Alma Sea 6 x 36 Porcelain
Grout: Permacolor #90 Light Pewter
Lighting: Kichler Keller Collection Pendant School House Glass Shade 42270NI
Pantry door: Simpson
Hardware: Laura
Paint: Benjamin Moore OC# 14 Natural Cream

Photos: Mark Morand, Mainframe Photography


SILVER

Gallagher Construction LLC
Bellevue, Wash.
gallagherconstructionllc.com


Project name:
Cozy Library
Project location: Bellevue, Wash.
Square footage: 325
Project cost: $42,720

 

The 325-square-foot den was dark and not being used to its maximum potential. The goal was to brighten up the space and create a cozy library. Fairly new windows had been installed during a prior project where the new bookcases would be located. Once finished, this space needed to feel like the rest of the home, which had custom details. The existing wood-burning fireplace would not be practical for this family and their use of the remodeled space.

The den-turned-library was brightened up with new recessed cans. The cans were thoughtfully laid out to accentuate the cherry millwork and cherry bookshelves. The continuous header was a feature highlighted in the rest of the house and maintained in the new library.

The windows and the new bookshelves were abutting are against the property line and did not have an easy line of sight from the exterior. The back of the bookshelves were painted black and the windows remained. Then the windows would be available for someone to use in the future if desired. A gas fireplace was framed into the opening of the old wood burning fireplace. It was a needed feature to bring the coziness to a library.

Products installed

Doors: Simpson
Tile: Surface Art
Flooring: Yellow Oak
Moulding/trim: Cherry

Photos: Alex Farrell of AMF Photography


BRONZE

S&W Kitchens
Longwood, Fla.
sandwkitchens.com


Designer:
Sarah Krause
Project name: Asian Inspired Dining-Living Room
Project location: Orlando, Fla.
Square footage: 500
Project cost: $50,000

 

The challenge in the living/dining room was to design around the inconsistent angles. The company was restricted in what it could remove, as this was a commercial building on the 22nd floor. It had to be considerate of the sprinkler heads and the soffit as they could not be moved.

To give the space a more modern feel, the company removed the arch at the foyer and built a column at the left of the entertainment center to mirror the right side, creating a more intimate and symmetrical entertainment space for the new Asian-Inspired built-in and stacked stone wall feature. The entertainment wall was designed around the client’s furniture, television and their collectibles.

To provide more display storage, the company designed a recessed corner built-in that changed the footprint of the adjacent half-bath. There was an existing recessed unit in the dining room that it took advantage of and designed a new display for the client’s collectibles.

Products installed

Cabinets: Stained Poplar Wood
Stacked stone: Inspiration Stone
Flooring: Daltile Saddlebrook Oak Trail 6×36

Photos: Rickie Agapito, AOFotos, Inc.

Voice your opinion!

This site requires you to login or register to post a comment.

Voice your opinion! This site requires you to login or register to post a comment. No comments have been added yet. Want to start the conversation?