2021 Master Design Awards: Basement


Innovative Construction Inc.

Peachtree Corners, Ga. | innovateatlanta.com

Location: Roswell, Ga. | Square footage: 2,200 | Project cost: $120,000

Photos: Anastasia Alkema

A growing family with a newborn baby wished for a comfortable place where family could stay when visiting. They also wanted an area that was easy to access from the pool for entertaining, grabbing snacks and using a new, full pool bath. Fortunately, they had a large, walk-out lower level, but it was unfinished and needed to take more advantage of the natural light and egress.

The entertainment area, dining area, gym and bedroom all receive natural light from the windows and doors. Opening up the media room, dining room and kitchen also increased the abundance of light. The space provides overnight guests with their own private apartment and gives the young family a mudroom, custom wine cellar and full bathroom that serves the pool on the same level.

Products
Washer: Samsung
Refrigerator: Samsung
Dishwasher: Samsung
Bathroom vanity: Fairmont Shelf
Vanity faucet: Kohler
Flooring: AquaGuard Glenwood Grande Laminate
Lighting: Clarkston; CR Home
Showerhead/trim: Kohler
Handshower/hose: Kohler
Soap dispenser: Kohler
Kitchen faucet: Kohler
Kitchen sink: Whitehaven Farm
Sink rack: Kohler
Toilet: Kohler


Living Home Construction Design and
Renovation Design Group

Salt Lake City, Utah | living-home.net

Location: Salt Lake City, Utah | Square footage: NA | Project cost: $488,704

Photos: Lucy Call

The purpose of this renovation was to convert two family-room windows in the basement into one large window in order to allow more light into the room. To help expand the natural light, the team added a 12-foot sliding glass door between the family room and hallway.

The existing staircase was updated to include a custom metal handrail and wood treads and risers. Along with the family room, they renovated both the children’s bedrooms to include a bathroom in each room. A mudroom was created from a cold storage space off the garage, and custom benches and storage were added.

One of the main challenges the team faced was that in the architectural plans, it showed a need for a beam to carry the ceiling; but after demolition, it was discovered that there was already a joist running in the opposite direction. However, a different, unmarked section did need a longer support beam.


Michael Nash Design Build & Homes

Fairfax, Va. | michael-nash.com

Location: Gainsville, Va. | Square footage: 1,650 | Project cost: $111,515

Photos: Michael Nash Design Build & Homes

The clients were an older couple who resided in a golf course community and wanted to expand their horizons and finish their unfinished basement for entertainment purposes and more. They had a laundry list of items they wanted to include: an exercise room, full-scale movie theater, fireplace area, guest bedroom, full-size master bath style suite, full bar area, entertainment and pool table area, and tray ceilings.

The design team went to work assessing the space. Some challenges they ran into were the location of the stairs created a difficult layout to meet the demands, and steel columns in the middle of the space due to a sunk-in family room above. Additionally, there was no good place to locate the bar or the bathroom that was far enough away from the soil stack.

Through major breaking of concrete and running ground plumbing, the team used a dead corner of the basement by the staircase to tuck in the bar area. The dual entrance bathroom from bedroom and main entertainment area was located on the far to create a large uninterrupted main floor area. The team utilized the wasted space under the staircase as storage and hidden AV equipment for the theater.

Products
Faucet: Delta
Sink: Royal
Floor: Bruce Engineered
Microwave: Sharp


Leave a Reply