2021 Master Design Awards: Kitchen More Than $150,000

by Kyle Clapham

Donald Lococo Architects

Bethesda, Md. | lococoarchitecture.com

Location: Arlington, Va. | Square footage before: 125 | Square footage after: 600 | Project cost: $410,000

Photos: Anice Hoachlander Photography

Although an initial plan had been laid out according to function and logistics, the design gained momentum as the company focused on the dreams and aspirations of the clients. Goals included a space unique and modern while simultaneously respecting the existing Tudor and a kitchen that was clean, open and airy but still provided everything a chef would need to be at an arm’s reach.

Like the existing 1940s Tudor, the white, simple walls of the addition are a backdrop for black metal architectural elements that include island shelving and steel I-beams with exposed bolting. The original machine-age steel windows are cues for modern kitchen applications: a 13-foot-tall steel tower, which has metal elements similar to the window members and existing steel doors.

Products
Doors: TruStile – TS 2020
Doors: Hope’s Windows, Inc – Landmark175
Windows: Loewen – French Casement
Cabinetry: Benedict Cabinetry – Custom
Countertop: Marblex Design International – Varies
Sinks: Franke – Peak Undermount Single Bowl Kitchen Sink
Faucets: Waterstone – W3600122CH
Range: Wolf – DF606CG
Exhaust hood: Wolf – PL5581912
Drawer appliances: Wolf – MD24TE/S
Refrigerator: Sub-Zero – IC-30RID
Freezer: Sub-Zero – IC-18FI
Dishwasher: KitchenAid – KDTM504EPA


CARNEMARK design + build

Bethesda, Md. | carnemark.com

Location: McLean, Va. | Square footage before: NA | Square footage after: NA | Project cost: $240,000

Photos: Ron Blunt

Artisan Builders approached CARNEMARK design+build with the concept of Monticello in the 21st century. They wanted the kitchen to be timeless and enduring—but still strikingly modern. They wanted this kitchen to be timeless and enduring—but still strikingly modern. This kitchen is all about connectivity —a state of being that has grown all the more important post-pandemic.

Matte black SieMatic cabinets conceal appliances and pop against the white stone backsplash with striking black veins. The counters—in black stone with white veins—intensify the contrast, while large drawer bases maximize storage and accessibility. Designated work zones, double islands, wider aisles and a gracious seating area make possible seamless (and socially distanced) interaction between residents and their guests. A 75-inch LED panel basically functions as a big on-wall iPad.

Products
Cabinets: SieMatic
Countertops: Cosentino


Masters Touch Design Build

Holliston, Mass. | masterstouchweb.com

Location: West Newton, Mass. | Square footage before: 180 | Square footage after: 250 | Project cost: $198,663

Photos: Tom Jones

This project is a large-scale kitchen remodel in an antique home where walls were removed between the kitchen and dining room and also between the kitchen and mudroom area to create an open concept space. The windows along the sink wall were also reconfigured to better serve the new kitchen layout.

One of the biggest challenges was figuring out how to balance the structural needs with the design aesthetic. Because they removed two walls in this space, they needed to add beams to support the load. The problem was the size of one of the beams did not allow it to be buried in the ceiling, and the beam was going right through the kitchen and was going to end up landing right where the hood was supposed to go. That would not have worked aesthetically.

To combat the beam issue, they first tweaked the cabinet layout, so the beam did not end up hitting the hood. This solved the problem of finding space for this beam but did not help with the look. They not only clad the structural beam in wood but also added two additional non- structural beams on either side of the load bearing beam to turn the structural need into a design feature that looks intentional and seamless.

This kitchen includes a window that is on the front of the house that is below counter height, so they couldn’t continue cabinets/countertops across. There was a thought of resizing the window, but because that was on the front of the house, they would have to resize the other front windows to match.

To work around the lower window, they made a little bench area. In the photos, they have it staged as a little spot to sit and look out the window. The client loves houseplants and wanted a space for her plants to thrive. The decision was made to make that a “plant bench” for potted plants and herbs.

Products
Tile: United States Ceramic Tile, white ice subway tile
Flooring: Shaw, Epic Plus Extreme nature Landmark Hickory Handscraped, Alamo
Lighting: Restoration Hardware, Harmon Pendant
Cabinetry: Masterbrand, Diamond Cabinetry
Countertop: Neolith, Estatuario
Sinks: Kohler, Whitehaven
Faucets: Delta, Trinsic
Range: Wolf
Exhaust hood: Wolf
Refrigerator: Sub-Zero
Dishwasher: Bosch


Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More