2021 Master Design Awards: Light Commercial


Tru-Built Construction

Lincoln, Neb. | tru-built.net

Designer: Schemmer | Location: Lincoln, Neb. | Square footage: 25,000 | Project cost: $2.6 million

Photos: Chris Wells

The project objectives were stabilizing three historic buildings with structural steel reinforcement and roofing; prepping the main floors for commercial retail; constructing six studio apartments on the second levels and a penthouse apartment on the third level; and building roof decks with three natural gas fire pits and two patio grills, all while maintaining the historical characteristics.

During the interior demolition process, the company discovered multiple unique advertisement murals, which were in exceptional condition. It decided to incorporate the advertisements into the floor plan of the apartments. A clear coat finish was applied the artwork for protection and longevity. The third floor has three bedrooms and bathrooms and an indoor natural gas fireplace.

Products
HVAC: Ruud; Fijitsu
Roofing: Firestone
Doors: Global Pointe
Countertop: Vicostone
Ranges: LG; KitchenAid; Frigidaire
Oven: KitchenAid
Refrigerators: LG; KitchenAid; Frigidaire
Dishwashers: LG; KitchenAid; Frigidaire
Microwaves: LG; KitchenAid; Frigidaire


Hogan Design & Construction
Haven Design Group LLC

Geneva, Ill. | hdcbuild.com

Location: Geneva, Ill. | Square footage: 14,750 | Project cost: $2.2 million

Photos: Haven Design Group

The new owners of the 95-year-old property in downtown Geneva, Illinois, wanted to convert the two-story retail building into a multipurpose space. Formerly a men’s clothing store and jewelry retailer, the renovated space was to house financial planning offices, a retail clothing store, Haven Design Group’s new headquarters, the inaugural HDC showroom, a rental apartment with rooftop balcony, and an Airbnb accommodation for area visitors.

The transformation required that the entire interior be gutted, reconfigured and designed to function and meet the needs for each space. Upstairs, the rental apartment included two bedrooms, two baths, a den, laundry, a large open entertainment area connected to a kitchen and a rooftop deck.

The Airbnb loft apartment included one bedroom, one bath, a kitchen, laundry and balcony. The HDC showroom also doubles as a working kitchen for demos and events. The Haven Design Group headquarters included an office, conference center and a design showroom area.

Downstairs, Edie Boutique’s retail space featured an open plan to allow for flexibility, changing rooms, tin ceilings, designer lighting and trim work to create a feeling of elegance and openness. The Leelyn Smith financial offices included a lobby, coffee station, break room, offices, cubicle area, conference rooms and bathrooms. The exterior received new windows, a restored awning and refreshed look with a new coat of paint.

The project involved the coordination and execution of great design and top-quality trade work including framing, insulation, brick and cement masonry, drywall and ceiling installation, flooring installation (carpet, wood, tile and LVT), electric, plumbing, painting, HVAC, countertop and cabinetry installation and carpentry/trim work.

Products
Faucets: Delta; Kohler
Paint: Sherwin-Williams
Cabinetry: Wood Harbor
Countertops: MSI
Appliances: Whirlpool
Tile: Mohawk Group Sakiori Tile
Windows: Marvin
Lighting: Sonneman
Toilets: Kohler
Bathtubs: Kohler


ALH Home Renovations

Roeland Park, Kan. | alhhomerenovations.com

Designer: Megan Heese | Location: Roeland Park, Kan.
Square footage before: 1,781 | Square footage after: 2,022 | Project cost: $98,593

Photos: James Maidhof Photography

The project scope for this remodel was to update the interior of the building. The objective for this design was to create a beautiful office space that was aesthetically pleasing as well as functional for the client’s team and their customers.

To create the functionality of this space, the client needed to have multiple office spaces, one for each team member with room for two customers, and at least one conference room that was private for budget and design presentations. Not only was functionality important to the client, but they also wanted to create a space that was a reflection of their own personal modern, industrial taste that integrated their company brand.

 Other objectives the client wanted in this remodel was to design an entry into the office, a space to showcase their awards, display photos of their work, and have more storage for files and samples.

The first challenge was the long shape of the building. The goal was to give the perception that the building was taller and wider to make it feel less elongated. The solutions the team came up with were helpful in making the building feel larger while also creating fun opportunities for unique design elements to be presented.

Their first solution was to raise the ceiling in the main area and expose the structures steel beams and mechanical ducting. They then designed a suspended ceiling cloud that ran perpendicular with the building. Next, they illuminated the exposed ceiling for more dispersed light and to draw attention to the steel beams, adding to that industrial character.

The integration of the cloud element and the creative use of different flooring materials and applications now clearly defines the conference area. Sound absorbing ceilings tiles were applied to manage sound in the private conference room due to removing the dropped ceiling and exposing more hard surfaces.

Products
Flooring: 9” Pre-Finished White Oak Planks
Countertops: Caesarstone


Leave a Reply