2021 Master Design Awards: Whole House $300,000-$700,000


Jackson & LeRoy

Salt Lake City, Utah | jacksonandleroy.com

Location: Millcreek, Utah | Square footage before: 4,000 | Square footage after: 4,100

Photos: Josh Caldwell

While the homeowners desired functional outdoor living, they also sought a seamless transition between the space and the house itself. Redesigning and rebuilding their hipped roof ensured the front elevation and the roof were still congruent with the neighboring homes. Expanding the kitchen and installing skylights in its newly vaulted ceiling precedes the outdoor escape only steps away.

The previously cramped and unwelcoming concrete slab now functions as an entertainment hub with outdoor dining, two fireplaces, a swimming pool and ample seating for the family as well as guests. An expanded floor plan inside the house allows for more comfortable gatherings, and the attention to detail, accent of bright colors and an overall light mood segues into the outdoor area.

Products
Windows: Jeld-Wen
Siding: Boral
Skylights: Velux
Refrigerator/freezer: Sub-Zero
Steam oven: Wolf
Range/oven: Wolf
Microwave: Wolf
Patio heaters: Infratech


Doug Walter Architects & Britman Construction

Denver, Colo. | dougwalterarchitects.com | britmanconstruction.com

Location: Denver, Colo. | Square footage before: 2,063 | Square footage after: 2,880 | Project cost: $575,000

Photos: Philip Wegener

This Denver, Colorado, home had a certain midcentury charm but lacked space. The homeowners wanted a “mega master suite” and to open up a small kitchen that was walled off from the dining and listing spaces. The home, with the exception of the living room, was dark with high windows only in the bedrooms.

While charming, the split-level layout had serious construction challenges, as the only reliable vertical chase for plumbing, heating and electrical was the wall between the on-grade great room and the back half of home (sunken recreation room, bedrooms over, and master suite on top).

The entire back wall of the family room was opened up with a 12-foot slider leading out to a new large sunken patio with a fireplace shaded by the master balcony and wide, gentle stairs leading up to the yard. A new master suite was envisioned over the back bedroom portion of the home, with a stair tower adding a strong vertical emphasis.

Products

Kitchen
Range: Dacor
Refrigerator: Dacor
Freezer: Dacor
Microwave: Toshiba
Stools: Rover Concepts
Sink: Kohler
Sink faucet: Kallista
Soap dispenser: Kallista
Disposal: InSinkErator
Skylights: Velux
Windows: Pella
Paint: Benjamin Moore
Cabinets: Maks Custom Cabinetry
Cabinet hardware: Schoolhouse Electric
Countertops: Caesarstone “Cloudburst Concrete”
Pendant light: Luke Lamp Co.
Chandelier: Moooi
Built-in speakers: Origin Acoustics
Stone supplier: The Stone Collection
Appliance supplier: Ferguson
Stone fabrication: 5280 Stone Co.
Geothermal system: Conundrum Technologies

Master bathroom
Countertops/thresholds: Marble, Bianco Lasa Fantastico
Floor tile: Waterworks
Shower floor tile: Waterworks
Shower wall tile: The Tile Bar
Shower ceiling tile: The Tile Bar
Vanity wall tile: Waterworks
Vanity sconces: Rejuvenation
Shower door: Brothers Glass
Mirrors: Rejuvenation
Vanities: Maks Custom Cabinetry
Vanity hardware: Rejuvenation
Freestanding tub: Kallista
Tub filler: Waterworks
Sink faucets: Waterworks
Showerheads/valves/trims: Waterworks
Steam shower equipment: Waterworks
Sink bowls: Waterworks
Toilet: Kallista
Wall hooks: Schoolhouse Electric
Door hardware: Baldwin
Lighting controls: Lutron
Stone supplier: The Stone Collection
Stone fabricator: 5280 Stone Co.
Built-in speakers: Origin Acoustics

Small bathroom
Pedestal sink: Kohler
Sink faucet: Waterworks
Mirror: Rejuvenation
Sconce: Restoration Hardware
Shower enclosure: Brothers Glass
Toilet: Kohler
Showerhead/valves/trims: Waterworks
Tile: Waterworks
Robe hooks: Rejuvenation
Lighting: Lutron
Built-in speakers: Origin Acoustics


Daniel Contelmo Architects

Poughkeepsie, N.Y. | dtcarchitects.com

Location: Southampton, N.Y. | Square footage before: 4,700 | Square footage after: 5,300 | Project cost: $650,000

Photos: Daniel Contelmo Jr.

Located in on a pond in Southampton, New York, this house has gorgeous water views. The owners were looking for a full-house remodel to update and modernize its aesthetic but wanted to minimize the changes to the floor plan and footprint. The exterior of the house was finished with stucco, which is not a typical material used in the Northeast.

The design team wanted to make the house look more appropriate in the area, as well as add some interesting features to the exterior. The interior of the house was dark and dated, which needed to be remedied. The clients also wanted to add functionality and have a better flow through the working areas of the house: the mudroom and kitchen. The owners enjoy entertaining and wanted to update the bedrooms on the second floor and expand the loft area for congregating. They also wanted to make the outdoor space more usable and begin to blur the transition between interior and exterior space.

The owners were looking for big changes without changing the room layout or footprint of the house. The floorplan separated each individual space, which made revising the flow through the main spaces difficult. The rear of the house had many swinging doors to the porch, which encroached on living space and made the pathways of movement confusing. The existing roof was complicated due to many different rooflines, adding a challenge to revising the exterior of the house and the structure.

The team was able to leave most of the existing walls in place. A small addition on the right side provides room for a mudroom, pantry and powder room. This space maximized the flow through the area of the house that is most heavily used. The rear bedrooms on the second floor were expanded slightly for comfort and to allow use of a new second floor porch. The second-floor loft was expanded to provide indoor space to relax and congregate. Since the changes to the floorplan were limited, they focused on interior detailing. Materials were kept light and bright to make the interior feel spacious and open. The moldings were changed to a classic and timeless style, and the decorative elements were kept less heavy.

The exterior of the house was re-sided and re-roofed with location-appropriate cedar shingles. The team added larger windows to the front of the house and large sliding doors to the rear to allow in more light. They removed unnecessary railings, added bracket detailing under roof overhangs and made the columns shorter and wider. The pool equipment was enclosed with a wall and an outdoor shower was added to maximize use of the outdoors. These changes, as well as combining rooflines and making the exterior detailing more proportional to the house, simplified the exterior and flow between the interior and exterior.

Products
Doors: TruStile, 2-panel
Tile: Delluno Designs, Luna 1″ x 3″ Marble Herringbone Mosaic Tile
Flooring: White Oak, by contractor
Molding/trim: Spiegel Architectural Molding, #8860, #2261
Lighting: Robert Abbey, Cole Collection Glass Rod Mini Pendant
Roofing: NuCedar, 18” Tall Shingles with 5” exposure
Siding: NuCedar, 18” Tall Shingles with 5” exposure
Doors: Marvin, Elevate
Windows: Marvin, Elevate
Insulation: Owens Corning, Fiberglass and Spray Foam
Paint/stain: NuCedar, Worldly Gray
Decking: by Contractor, Ipe
Railing: Custom, PVC
Kitchen cabinetry: JEM Woodworking, Custom
Kitchen countertop: by Contractor, quartz
Faucets: Rejuvenation, Corsano Stick Handle Pull Down Kitchen Faucet
Range: Wolf, 36” Sealed Burner Rangetop – 6 Burners
Oven: Wolf, 30” E Series Transitional Built-In Double Oven
Drawer appliances: Sub Zero , 24” Designer Undercounter Wine Storage
Refrigerator/freezer: Sub Zero, 48” Classic Side-by-Side Refrigerator/Freezer
Bathroom countertop: Kohler, Ceramic/Impressions Rectangular Vanity-Top Bathroom Sink
Toilet: Kohler, Memoirs Stately Comfort Height
Sink: Kohler, Ceramic/Impressions Rectangular Vanity-Top Bathroom Sink


Leave a Reply