2021 Master Design Awards: Whole House More Than $700,000


Clark Richardson Architects

Austin, Texas | clarkrichardson.com

Location: Austin, Texas | Square footage before: 3,633 | Square footage after: 4,215 | Project cost: $838,646

Photos: Chase Daniel

With outdated finishes and a configuration that prevented spatial interaction and blocked views, the house required a thorough rethinking. Establishing a transversal axis created communication among the three principal communal spaces of the home: living room, dining room and kitchen. This intervention also allowed for a greater appreciation of the river below and the hills beyond.

Rearranging and updating the private spaces provides comfort, luxury and spatial efficiency. An ample game room on the second floor adds square footage to the existing house. Floor-to-ceiling windows, with a corner sliding door, seamlessly connect to the landscape. The deck functions as a belvedere to the river, with the roof extended far out to provide shade and a sense of enclosure.

Products
Lighting: Arteriors; Rejuvenation
Doors: Western Windows
Windows: Western Windows
Locksets/hardware: Top Knobs
Paint/stain: Benjamin Moore
Cabinetry: Austin Woodworks
Countertops: Caesarstone
Sinks: Kohler
Faucets: Delta
Tub: Victoria and Albert
Toilet: Kohler


Giulietti Schouten Weber Architects AIA PC

Portland, Ore. | gswarchitects.net

Location: Portland, Ore. | Square footage before: 3,643 | Square footage after: 4,320 | Project cost: $702,317

Photos: Chuck Collier Schmidt

This whole house remodel and addition in Portland, Oregon, sought to maintain its 1947 midcentury V-shaped floor plan while strengthening the connection between outdoor living and entertaining and maintaining the low-slope roof form and northwest wood details, expansive glass and natural daylighting on the forested site.

The first phase was to add a much-needed garage and storage space with covered walk to the existing entry that raises the existing design with the new without looking like an addition. A big part of the remodel was creating defined outdoor living and dining areas defined by natural cedar screen walls, concrete planters and concrete terraces backing up into a forested hillside.

A steep, forested hillside and existing ravine limited the placement of a new garage and covered walk, so the garage was pushed into the hillside to maximize the site for outdoor living and guest parking. Additionally, the company created a covered walk with matching eaves and materials to bridge between the existing house and new garage and direct guests to front door. The company used local northwestern cedar siding and screen walls to hide the living terrace from parking while letting in light and filtered views from the dining patios.

Products
Screen walls: Local NW cedar
Woodwork/built-ins: Clear Grain Fir Slatted Wood for screen and stair railings
Cabinets: Ribbon Cut Sapele Cabinets
Countertops: Laminate – Fenix by Arpa, NMT Nano Tech Matte in Nero 0720; Polished White Macabus Veincut Quartzite
Backsplash: Cecily Genisi 24 Anthracite Matt by Pentel
Paint/stain: Benjamin Moore


Realty Restoration, LLC & Lauren Allyn Interiors

Austin, Texas | realtyrestoration.com | laurenallyninteriors.com

Location: Austin, Texas | Square footage before: 6,002 | Square footage after: 6,784 | Project cost: $2.7 million

Photos: Avery Nicole Photography

By removing the walls that divided the kitchen, living and family rooms, the company created an open floor plan, and annexing exterior patios created one cohesive space capable of hosting everyday life as well as large gatherings. The unique style combinations were best represented by the coined term “French country modern,” featuring slurried white stucco over existing brick exterior, large double casement window dormers that allow for full-height windows, and a metal roof and large expansive window and door units.

In order to restore the structural integrity of the house ruined by the previous owner’s removal of a load-bearing wall, the team was forced to add a new structural beam to an already crowded ceiling space and jack up a sagging second floor. By relocating the fireplace in the living room to this structural wall section, they were able to reroute flue pipes and ductwork to a more central location previously impossible because of a maze of bisecting beams. The new location is practical and aesthetically pleasing, naturally separating room areas and redefining the east/west corridor.

The whimsical front entry moat was a last-minute addition dreamed up by the homeowner after a trip to Las Vegas just weeks before the team was set to get the certificate of occupancy so the family could move in in time for Thanksgiving. Because the front entry was needed for egress, and the landscape had to be complete and stabilized for the city to sign off on the environmental inspection, it meant a fourth-quarter press to make it happen, pulling crews away from interior punch lists and sending them out to rough hardscape work that was done months before.

Products
Interior doors: TruStile
Cabinetry: Woodmode


LEFF Construction Design Build

Sebastopol, Calif. | leffconstruction.com

Location: Glen Ellen, Calif. | Square footage before: 2,598 | Square footage after: 2,598 | Project cost: $700,000+

Photos: Treve Johnson Photography

The clients of this project are city dwellers who purchased this property for family getaways and as a vacation rental. Built in 1980 on 6.42 acres of forested hillside, the home had last undergone renovation 30 years ago. There was so much deferred maintenance that their first intention was to demolish then rebuild the structure. Instead, an extensive interior and exterior whole-home remodel was designed and built in two phases.

To make the building as fire-resistant as possible, the team preserved the rock walls and installed fire-resistant cement board panels and replaced all the shingle-sided walls with stucco, a standing seam metal room and a sealed, unvented attic space. Highly durable tile was laid out in herringbone pattern to fit client aesthetic, and slate tile floor was laid downstairs in a new, enclosed porch as well as in the bathrooms and the hallway upstairs.

Existing, unconditioned porch was inaccessible because it was exposed to elements during winter and insects during the summer. Removing masonry walls and creating a conditioned space made the new family room completely accessible, warm and inviting while still maintaining a strong visual connection with the outdoors.

Other challenges included a rodent infestation, needing to repair and restore the electrical systems throughout the entire house, and existing radiant heat systems no longer functioning. The house had to be completely rewired to remove faulty wiring, and it was gutted and cleaned to remove the rodent infestation.

Products
Beverage refrigerator: Summit
Sconces: Kichler 
Decorative lighting: Restoration Hardware


Rodwin Architecture

Boulder, Colo. | rodwinarch.com

Location: Broomfield, Colo. | Square footage before: 9,000 | Square footage after: 9,000 | Project cost: $3.5 million

Photos: Dane Cronin Photography

The clients of this three-story home asked the team to transform their large home on the prairie outside of Boulder from a bland, dysfunctional mess to one that optimally supported their big family and their home-based businesses. They asked the design team to reimagine the house to help their busy family thrive, and the team gutted and rearranged every square foot of the 9,000-square-foot home.

On the ground floor, the kitchen, great room and dining room were cut off from each other. They wanted to create an easy flow that worked for both daily family life and elegant formal entertaining. These spaces were also cut off from the exterior. The scope included dramatically upgrading the patios and landscaping to maximize indoor/outdoor living, as well as adding new windows to draw the family outside. The existing mudroom was the most used door in the house, as it accessed the rear pool and yard, but the space didn’t support the intensive activity.

The team removed walls to allow the kitchen/great/dining room to become a vibrant interconnected social center. A minimalist modern fireplace/TV wall became the centerpiece of the house and created the perfect home for their diverse sculpture collection. They cut the home’s utility bills by 70 percent with 17kWh of solar panels (including bi-facial PV panels on the roof of the new pool cabanas to provide simultaneous shading and power), dual high-speed car chargers, all LED lighting, new heating and cooling with an electric air source heat pump and a super-high efficiency boiler.

Products
Hood: Wolf
Range: Jenn-Air
Wine refrigerator: Perlick
Dishwasher: Miele
Faucets: Kohler
Countertops: Listra
Pendants: Shakuff; Hubbardton Forge
3D tiles: Countourz
Chandelier: Stone Lighting
Tile: Ann Sacks
Tub: MTI Stone
Wine room cable display: Redleaf Solutions


Leave a Reply