2022 Chrysalis Awards: Basement Remodel Under $100,000

by bill@solabrands.com

National Award

XStyles Bath+More, Inc.                                
Bloomfield Hills, Mich.

This typical 1,600-square-foot basement in Troy was soon to be transformed into a Chicago-style loft. Busy basement ceilings can be easily and inexpensively quieted with paint. The floor is an intentionally busy luxury vinyl plank with grays, whites, creams and a hint of blue. A double barn door is passage to a workout room, full bath and storage. In a palette awash in neutrals, navy blue cabinetry is so satisfying, and the playful geometric tile is just “WOW.”


Regional Award

LBK Design Build                                            
Doylestown, Pa.

LBK Design Build was able to give the client exactly what they had asked for: a much more enjoyable basement area to relax that also had a separate bathroom with a shower and then dedicated work area/desk. They improved the overall flow and function of the space by tucking the built desk area between the bathroom wall and the opposite basement wall to create a wall-to-wall desk. They then built an electric fireplace under the steps for added ambiance to the space. The rustic shiplap wall behind the TV really creates a pop of texture and warmth of colors.


Regional Award

Stephenson Construction, LLC                       
Suwanee, Ga.

Functionality of the flex room and cool colors do not overpower the overall design and direction of this amazing basement. In addition to how well the design elements work together, the functionality and layout of the space adds another element of success. The fact that the overall layout included massive storage and a way to enjoy the outdoor patio life, this basement covered all the homeowner’s desires. 


Regional Award

Fitch Design Company                                               
Everett, Wash.

Fitch Design Company took this client’s basement and converted it to include a kitchen and bath, a large open space for hosting get-togethers, and a gym area that felt connected but separate enough that you could use all the areas at once without competing. They also took the nooks and crannies of the home that had been forgotten and converted them into functional spaces for the client’s wine collection, pantry space, and extra storage. 


Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More