Angular Kitchen Redesign Maximizes Space & Function

by WOHe

Angular Kitchen Redesign Maximizes Space &
Function 

By Barbara Capella Loehr


FRANKLIN LAKES, NJSometimes, simply approaching a dated design from
a different angle can breathe new life into a tired, worn kitchen
space.

And, sometimes, transforming a space in this case, a 1970s-era
kitchen with an imposing peninsula and some major traffic-flow
problems needs not only a new angle to give it a new lease on life,
but also the help of an experienced kitchen designer.

Enter Alan Asarnow, CMKBD, CR, of Ridgewood, NJ-based Ulrich,
Inc., who helped to revitalize a tired and less-than-functional
kitchen, despite space constraints and a host of functional
problems.

Upon a recommendation from the homeowners’ interior designer,
Asarnow was tapped as the sole kitchen designer on this project. He
was faced with the task of breathing new life into this aging
kitchen, and fixing its problematic design.

“[The homeowners] needed a room that solved the traffic-flow
problem, that expanded the space without adding an addition and
that made the space brighter and more amenable for family and
guests,” explains Asarnow. “Those were the primary problems that I
needed to address. There were also functional issues, plus the
husband wanted a warm, contemporary design.”

REVITALIZATION
Indeed, the kitchen in this 1970s contemporary home was in need of
“significant revitalization,” says Asarnow. Not only were the
cabinetry, appliances and countertops dated and falling into
disrepair, he explains, but the original architect’s design had
also proven to be poorly functioning many years later.

The homeowners an older, upscale couple with four grown children
and many grandchildren that often come to visit requested a
complete redesign. They wanted to both update the appearance of the
kitchen and provide significantly increased functionality that
would rekindle the family’s enjoyment of the space, notes
Asarnow.

In particular, the husband a family-oriented man with a busy
schedule as “the primary caregiver” of the household and as the
“not-quite-retired” CEO of a “major” brokerage firm was keenly
interested in maximizing the existing space. While cost was not an
issue, getting more “bang for the buck” was, since he was also
remodeling and updating the rest of the home. The, the final budget
of $140,000 was to encompass costs for “the kitchen, the kitchen
elements, a bath remodel, [which lent more space to the kitchen],
and all structural work,” Asarnow notes.

The kitchen adjoins a sitting room and breakfast room, and is
situated immediately adjacent to the front entrance to the home.
The existing plan was L-shaped with an island; however, the
peninsula leg, with both upper and lower cabinets, established a
barrier to the sitting room, and resulted in the kitchen being
thrust into darkness, thus requiring the nearly constant use of
artificial lighting.

The location of the breakfast room in relation to the kitchen
workspace resulted in an indirect passage from the entrance hallway
through the kitchen to the breakfast room.

DIRECTING TRAFFIC
Asarnow assessed the situation, and devised a plan for the new
kitchen that not only redirected traffic flow, but also increased
functionality and natural light.

The new layout used angles to solved an aesthetic problem, as
well. The ranch-style house revealed a view that spanned nearly the
entire length of the house, stretching from the bedroom wing
through the front entrance and the kitchen to the garage entry. The
long expanse represented a length of more than 50 feet, something
which Asarnow termed, “a bowling alley effect.” It was alleviated
by the angles in the design.

The new layout called first for the removal of the clunky, 14′
peninsula. By doing this, Asarnow reclaimed two feet of space,
adding to the 36 square feet his overall design managed to squeeze
out of the existing floorplan.

Asarnow’s decision to discard the peninsula further allowed all
of the natural light from the back of the house to finally shine
through unobstructed.

The natural light was complemented by the installation of
undercabinet task lighting; several strategically placed halogen
puck lights; recessed, low-voltage halogen lights that swivel
360° for general lighting; and low-voltage pendant lights that
were chosen by Ardia and hang above the breakfast table and the
island.

Next, Asarnow placed the pantry/refrigerator run of custom
cherry cabinetry at an angle in order to direct foot traffic
through the kitchen to the revised breakfast room. By turning the
kitchen layout on an angle, Asarnow was able to maximize the
existing space and accommodate large parties and caterers just as
easily as one cook and an intimate family gathering. The new angle
also inspired Asarnow to incorporate more angles throughout the
design, which helped foster a contemporary look that was anchored
by flat-panel cabinet doors and tubular stainless-steel-look
hardware.

To soften the contemporary look, Asarnow worked painstakingly
with the cabinetmaker, Somerville, NJ-based Royal Kitchens, Inc.,
to ensure the flow of the grain on the custom cabinetry’s cherry
veneers matched vertically and horizontally.
“It became a unifying effect, and allowed the cabinetry to appear
softer,” notes Asarnow.

The upper cabinets hold dishes, while the lower cabinets hold
pots and pans; all are finished in a rich Copper Matte color.
Asarnow replicated the angle of the cabinetry on the two-tiered
island he installed to serve as a prep/clean-up area, a gathering
area for social occasions and a general everyday snack area.

“I [also] used the island to direct traffic from the entrance to
breakfast room,” explains Asarnow. “That’s how the trapezoidal
shape of the island was created.”

The island features a Franke sink and faucet, as well as storage
space for utensils, flatware, recycling and clean-up, and a second
tier for guests that conceals the work area and offers space for
outlets and switches.

To further maximize space, Asarnow reconfigured some walls and
reclaimed some square footage from an unused, adjacent full
bathroom. In that new space, he carved a recessed niche for the
homeowners’ desk, as well as installed some built-in cabinetry that
acts as a china cabinet/hutch.

FOCAL POINT
To create a visual center for the space, Asarnow made a focal point
out of the professional-style, stainless steel DACOR range that
sits directly across from the island.

To draw attention to the range, he concealed the other
appliances which include a Miele dishwasher and two Sub-Zero
refrigerator/ freezers behind cabinetry and installed a stainless
steel Best by Broan range hood and backsplash behind the range.
This created a striking “vertical, stainless steel column,” he
notes.

Two Sub-Zero units were essential, notes Asarnow, as the
homeowners throw several large parties a year, and need the second
unit to store food for those parties.

Asarnow topped both the island and the perimeter cabinetry with
Zodiaq engineered-stone countertops, which were chosen based on the
husband’s strong to desire to have the look of natural stone
without the maintenance.

Lastly, the textural tiles for the backsplash and for the floor
that complete the kitchen design were selected by Ardia to blend
with the rest of the home, and to accentuate the kitchen design,
says Asarnow. The floor tiles were selected for their look and
low-maintenance qualities, he concludes.

project highlights

  • The primary problems designer Alan Asarnow, CMKBD, CR, needed
    to address were solving the 1970s-era kitchen’s traffic-flow
    problem, expanding the space without tacking on an addition and
    making the space brighter and more user friendly for family and
    guests. There were also functional issues, says Asarnow, plus the
    husband wanted a warm, contemporary design.
     
  • The new layout called first for the removal of the clunky, 14′
    peninsula. By doing this, Asarnow reclaimed two feet of space,
    adding to the 36 square feet his overall design managed to squeeze
    out of the existing floorplan. Removing the peninsula also allowed
    all of the natural light from the back of the house to shine
    through unobstructed.
     
  • Asarnow placed the pantry/refrigerator run of custom cherry
    cabinetry at an angle in order to direct foot traffic through the
    kitchen to the revised breakfast room. He replicated the angle of
    the cabinetry on the two-tiered, trapezoidally shaped island to
    further redirect traffic flow. The angular cabinetry reinforces the
    contemporary design, while the cherry wood lends warmth to the
    space.
     
  • Asarnow made a focal out of the professional-style, stainless
    steel DACOR range that sits directly across from the island by
    concealing the other appliances behind cabinetry and installing a
    stainless steel Best by Broan range hood and backsplash behind the
    range, creating “a vertical, stainless steel column.”
     
  • Two Sub-Zero units were essential, notes Asarnow, as the
    homeowners throw several large parties a year, and need the second
    Sub-Zero to store food for those parties.
     
  • Products include: Cherry cabinetry from Somerville, NJ-based
    Royal Kitchen, Inc. in the company’s Nassau door style and Copper
    Matte finish; Zodiaq (engineered stone) 3cm countertops in Alpha
    Brown with a reverse bevel edge; two Sub-Zero 700TC
    refrigerator/freezers; DACOR ERD485 range; Best by Broan K2948SS
    range hood; Miele G863SCVi dishwasher; Franke PRX120 sink, FF300
    faucet and LB200 water filter/instant hot water system; and ISE
    Pro17 disposer.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More