The homeowners approached us with a much-needed remodel of their main floor. They had hopes of being able to have an open floor plan and make better use of all the space they had available. They wanted a space that felt clean, modern and homey all at the same time.

They knew there was some wasted space and intended to use up every square inch as much as possible to gain more living area. The attic space above the kitchen, bathroom and laundry room was open, which enabled us to create a vaulted ceiling. Creating the vaulted ceiling made the architectural elements in this home even more captivating.

In the garage, there was an unused storage space/hallway that was perfect to help with the need for more space. The laundry room and half-bathroom were relocated behind the existing kitchen wall in the unused storage space/hallway in the garage. To meet this request, the floor had to be raised to meet with the existing kitchen.

The old laundry room was also a second access from the garage to the kitchen. It was small and dark and didn’t fit the needs of the client.

The homeowners were happy with the functionality of the old kitchen and liked the location of appliances and the work triangle. Because of its size, however, the space was not ideal for food prepping and entertaining. A large island was just what they needed.

There was a structural post between the kitchen and eat-in area that could not be removed, so we concealed it to look like a decorative post. The post not only helped section off each space, but it can also house electronics and cookbooks.

They sought to keep the “new” existing back door and the location of it, but they did not want a completely white kitchen. The list of must-haves for the space included a microwave drawer, beverage fridge, more storage for small appliances, and a 48-inch Wolf range with pot filler.

The backsplash tile installed above the cooktop was hand-chosen, piece by piece, to ensure a continuous flow from one tile to the next. The expanded kitchen allowed the clients to have their 48-inch Wolf range with usable storage and counter space on each side. The skylights bring in more natural light and draw attention to the new vaulted ceiling.

The existing walls around the stairs that were load bearing were removed according to the plan to achieve an open concept. Two covered posts and a contemporary handrail with glass inserts were designed to keep a welcoming and unbroken flow from room to room.

The custom railing was fabricated out of steel, and the dark and distressed finish of the steel rails complement the posts and other elements in the space.

Since the living room was opening up to the other rooms, the nook that was housing the TV was removed. The homeowners wanted to keep a TV in the space without mounting it above the high mantle, though, so a custom entertainment center was designed to house a 65-inch TV and hide the beverage fridge.

The TV comes out of the unit from the top and can swivel 360 degrees, making it viewable from any room on the main level.

Being world travelers, the clients also desired to bring their travels into their home. They wanted to do this architecturally and aesthetically. Each space and detail are a piece of art and custom-designed specifically for these homeowners.

Their cultural background influenced many of the materials chosen for the renovation, from the natural stone behind the range to the organic, live-wood edges. The eclectic design incorporates contemporary features mixed with Scandinavian pieces.

In all, the stunning remodel made this once chopped-up, closed-off home become a welcoming, light and airy residence perfect for entertaining. The owners love how everything now flows together and how they can host group gatherings and not feel separated. QR

Melissa Young is an interior designer with ALH Home Renovations based in Roeland Park, Kan. The company adheres to a well-considered project plan that includes all the detailed steps—from concept through design and a professionally executed remodel.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More